top of page
Maliden

Norveç'te Fjordlarda Gizli Bir Mücevher - Balestrand

Güncelleme tarihi: 7 Tem

Orası çok soğuk ve karanlık değil mi? Norveç'e gitmeye nasıl karar verdin? Bu yer Finlandiya'nın hemen yanında, yani kutup ayıları falan var. Aaa bir de Kuzey Işıkları. Ama bir bira almak için çok büyük bir servet ödüyorsun. Bir yere gidersem sıcak olmalı falan filan. Ama biliyorsun herkesin mutlaka bir gün gitmek istediği cennet gibi bir ülke. Norveç!


Balestrand - Norveç

Hala İspanya, Fransa ve İtalya'ya mı gidiyorsunuz? Size ne diyeceğim. Norveç'i bir kez deneyin. Özellikle de Fyord'ları mutlaka görün...


Bir Erasmus+ eğitime katılmak için gittiğim Norveç - Balestrand kasabası gezgin Blogger ve Youtuberlar tarafından henüz keşfedilmemiş bir cennet adeta. Bu yazımda kısa Balestrand'da bahsedip oraya nasıl gidilebildiğinden bahsetmeye çalışacağım. Devamında yazılacak olan yazılarda ise Balestrand ile ilgili tüm detaylara erişebileceksiniz.



Balestrand'a nasıl gidilir?

Oslo'ya nasıl gidilir? Öncelikle Norveç'in başkenti Oslo'ya İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan haftada birkaç uçuş mevcut. Bu uçuşlar da gerçekten o kadar da pahalı sayılmaz (Biletinizi biraz daha erken alırsanız). Asıl pahalılık Oslo'ya varınca gün yüzüne çıkacak :). Ama bu durum sizi korkutmasın. İyi bir bütçe yönetimi ile Norveç'te de etkili bir şekilde gezmek mümkün. Oslo ve Norveç ile ilgili pek çok yazı ve video mevcut. Bu yazıda bahsedeceğim kasaba başkent Oslo dışında olan ve Norveç'in doğal güzelliklerini zirvede yaşayabileceğiniz bir yer. Balestrand kasabası...


Çeşitli sanatçıların yaşamakta olduğu, nüfusu çok yüksek olmayan ve nüfusun görece yaşlı olduğu bu kasabada kesinlikle aramakta olduğunuz huzuru bulabilirsiniz. Balestrand'ın 1350 nüfusu var. Sognefjorden (dünyanın en uzun ve en derin fiyordu). Köyün önemli bir tarihi vardır. 1880'den beri turistler için çekici bir yer. Balestrand, Norveç sanat tarihinde de önemli bir yere sahiptir.


Bir sanat ve sanatçı kasabası olan Balestrand'a Oslo'dan otobüs ile gitmek mümkün. Bu yolculuk yaklaşık 6-7 saat sürmektedir. Oslo'dan Sogndal'a uzun yolculuk yaptıktan sonra yaklaşık bir saat süren kısa bir yolculuk ile de Sogndal'dan Balestrand'a gidilmekte. Bu yolculuklarda iki kere de elektrikli feribot yolculuğu sizleri beklemekte. Yolculuğu mümkünse gün ışığında yapmakta fayda var (yaz aylarında hava akşam 11-12 gibi kararıyor zaten). Çünkü yol boyunca eşsiz şelaleler, ormanlar, yeşillikler, akarsular ve zaman zaman donmuş gölleri kaçırmak istemezsiniz.



Balestrand'a gitmenin bir diğer yolu da Bergen adlı şehir'e uçakla giderek oradan da feribot ile mümkün olmakta. Ben bu yolla gitmesem de Norveç'in eşsiz manzaralı Fyordlarından geçerek Balestrand'a ulaşabileceksiniz. Yukarıdaki görselde de Balestrand'da yer alan iskeleyi görmek mümkün.



Hem feribot hem de otobüs biletlerini aşağıdaki linklerden erişebilmeniz mümkün.


www.kringom.no (travel planner in Norway, you can find more alternatives)


www.norled.no (Express boat from Bergen-Balestrand and from Sogndal to Balestrand)


https://www.nettbuss.com/#!/ (for your bus tickets)


Balestrand'da Nereye Gidilir & Balestrand'da Ne Yapılır?

Balestrand'a gidince mutlaka Ciderhuset'i ziyaret edin. Elma ile üretilen çeşitli şaraplar ve reçelleri çok beğeneceksiniz. Cider adı verilen bu lezzetleri kaçırmayın. Ayrıca oraya gidince Ciderhuset'in sahibi aile fertlerinden birinin Türk vatandaşı olan ve çok da çalışkan bir hanımefendi ile tanışmanız mümkün :) Kendisini bulun :)


Ciderhuset

Balestrand'da aktivitelerin büyük bir kısmı, katılımcıların bulunduğu 'Ciderhuset'te (www.ciderhuset.no) gerçekleşmektedir. Mekan, sahiplerinin de bulunduğu organik bir meyve bahçesindedir. Burada reçel, bitki çayı, bal, elma şarabı ve brendi üretilmekte. Ciderhuset: düğünler, büyük partiler, toplantılar, projeler ve atölyeler için de kullanılmakta. Eşsiz de bir manzarası var.

Ciderhuset - Balestrand - Norveç


Sognefjord Akvaryumu'nu ziyaret edin ve fiyortta kaç canlının yaşadığına şaşırın. Bilet fiyatına kano/kayak kiralama dahildir.


Kasabayı çevreleyen birkaç dağdan birinde yürüyüşe çıkın. Raudmelen (972 moh) en ünlü doğa yürüyüşlerinden biridir. Kolay bir yürüyüş değil ama aynı zamanda tepedeki manzara gerçekten harika. (yukarıda fotoğraf bu noktadan çekilmiştir.)


Şehir merkezinde yürüyüşe çıkın. Renkli Stave Kilisesi'ne ve Kviknes Hotel'e mutlaka gidin.(bu ahşap tarihi bina 1877'den beri açıktır). Ayrıca bu otelde hatıra amaçlı hediyeler alabileceğiniz pek çok ürünün yer aldığı bir gift shop da mevcut.


Çeşitli sanatçıların yaşadığı ve çalıştığı Balestrand Sanat Köyü'nü ziyaret etme şansını kaçırmayın.


Balestrand 'a Ne Zaman Gidilir?



Mümkünse kış aylarında gitmemek iyidir. Bunun birkaç sebebi var. İlk sebeplerden biri havanın gerçekten çok soğuk olması ve zaman zaman ulaşımın mümkün olamamasıdır. Bir diğer sebep ise Norveç bir kuzey ülkesi olduğundan kışın karanlıkta kalma süresi oldukça uzundur. Bu sebepten dolayı Nisan ayı ile Eylül ayı arasında gitmek oldukça mümkündür. Yine de diğer kaynaklara göre en uygun zamanlar Yaz sezonu da sayılan 27 Haziran ve 19.Ağustos aralığıdır. 17 Mayıs Norveç'in Ulusal Bayramıdır. Bu tarihte Balestrand 'da olursanız tüm köy halkının katıldığı ve yöresel kıyafetlerini giydiği kutlamaları da görebilirsiniz.

Balestrand - Norveç
17 Mayıs Norveç Milli Bayramı Kutlamalarından

Balestrand'da Nerede Kalınır? Balestrand'da Konaklama

Aslında Norveç gerçekten pahalı bir ülke olsa da Balestrand büyük şehirlere nazaran daha ucuzdur. Dİğer Avrupa ülkeleri ve Türkiye ile karşılaştırınca size her türlü çok pahalı gelebilir. Aktif olarak hizmet veren üç dört otelin yanı sıra Airbnb ile konaklamak da mümkün. Erken rezervasyon yaparsanız daha uygun fiyatlara konaklayabilirsiniz.


Daha fazla detay için lütfen iletişim kutusundan mesaj bırakınız :)

Şimdiden iyi tatiller...



Balestrand - Norveç









Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page