top of page
Maliden

Gaziantep ile Şanlıurfa'nın Tam Ortası - Rumkale

Güncelleme tarihi: 7 Tem

Rumkale Hakkında

Rumkale, Halfeti (Şanlıurfa) ile Gaziantep arasındaki sınırı oluşturan Fırat Nehri'nin kıyısında yer alan tarihi bir kaledir. Kalenin olduğu yerin bir yanı Gaziantep öteki yanı ise Şanlıurfa iline aittir. Yani Rumkale iki şehir arasında sınır mahiyeti taşımaktadır.

Gaziantep Rumkale
Gaziantep Rumkale

Merzimen Çayı'nın suları, bir zamanlar Rumkale'nin dibindeki derin ve sarp vadide akan Fırat'a karışmıştı. Rumkale bugün üç tarafı baraj gölleri ile çevrili ve bir yarımada şeklinde görünmektedir. Kalenin hemen eteğinde "Aşağı Şehir" bulunmaktadır. Rumkale; Gaziantep şehir merkezinden uzakta, Merzimen Çayı ile Fırat'ın birleştiği yerde, sarp kayalıklarda yer almaktadır. Rumkale'ye Kasaba ve Halfeti köylerinden tekne ile kolayca ulaşılır.



Rumkale, Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin, Kale-i Zerrin, Rumkale gibi eski çağlardan beri birçok isimle zikredilmiştir.

Rumkale - Gaziantep
Rumkale - Gaziantep

Rumkalede Neler Var?

Şair Aziz Nessus Kilisesi: 1173 yılında inşa edilen Şair Aziz Nesses'in yönetici kilisesi, Rumkale'nin güneyinde yer alır. 18. yüzyılda Rumkale'yi ziyaret eden Richard Peacock, yapıyı "Gotik" tarzda küçük ama güzel bir kilise olarak tanımlamıştır.


Barşavma Manastırı: Kalenin kuzeyinde yer alır. 13. yüzyılda Jacobite azizi Balshavma onun onuruna inşa etti. İki bitişik binanın parçaları hayatta kaldı. Kaya kütlesi kuzey cepheyi oluşturmaktadır. Kare planlı yapının üzeri çapraz tonozlarla örtülmüştür. Duvarlarda iri kayalar şeklinde kesme taş, Westinghouse'un paye ve kapılarında düzgün kesme taş, kemerlerde ve kaplama sisteminde tuğla görünümlü kesme taş da burada kullanılmıştır. Yakınlarda kuyu da bulunmaktadır.


Kalelerin yer üstü yapıları 12-14. Yüzyıla aittir. Aralarındaki en eski yapının hendek olduğu söylenmektedir.


Rumkale'ye nasıl gidilir?

Rumkale'ye ulaşmak için iki yol var. İlk rota yaklaşık olarak Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinden doğuya doğru. Oraya gittiğimde, kasabanın ve köyün güneyinde, Rumkale'nin karşı yakasına ulaşırsınız. Rumkale'ye ulaşmak için kasabanın köylülerine ait küçük balıkçı teknelerini ve Gaziantep Valiliğine ait tekneleri kullanılmak zorunda.


İkinci rota ise Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi olup buradan tekne ile kaleye ulaşabilirsiniz. Hangi yoldan giderseniz gidin, yıllarca hafızanızda asla unutamayacağınız bir manzara ile geri döneceksiniz. ;)


Rumkale Seyir Terası

Cam teras, Gaziantep'in tarihi Rumkalenin tam karşı tepesi üzerine kurulmuş ve ilk ziyaretçilere açılmıştır. 150 metre yükseklikte yürüyen insanların kimi güzel manzaranın tadını çıkarmaya çalışırken kimi de korkuluklara tutunarak geri döndü :)


Yavuzeli semtindeki tarihi Rumkale'de 270 m2'lik camlı teras hizmete açıldı. Bölgeye gelenler cam terasın üzerinde yürüyerek Rumkale ve Fırat manzarasının keyfini doyasıya çıkarabilirler.


Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page